Artikelen veranderkunde en verandermanagement

Op deze pagina vind je relevante artikelen en een whitepaper over veranderkunde en succesvol veranderen. Ook vind je interviews, blogs en columns van de sprekers van de Masterclassreeks Veranderkunde met achtergrondinformatie over de masterclasses.

Gabriël Anthonio: 'Ik weet nog niet hoe het wel moet, maar deze reorganisatie doen we niet zo'

Gabriël Anthonio loodste Verslavingszorg Noord Nederland door een grote verandering. Hij stapte als bestuurder in toen de reorganisatieplannen allemaal goedgekeurd en afgetikt waren. 130 medewerkers zouden ontslag krijgen, budgetten stonden on hold. Maar Anthonio zei: 'Ik weet nog niet hoe het wel moet, maar deze reorganisatie doen we in ieder geval niet zo’.

Lees het interview met Gabriël over het solidariteitsuur, horizontaal organiseren en verbinding

   
Verandering in uitvoering

Ik fiets door het stationsgebied van Utrecht. Al ruim tien jaar wordt daar gebouwd. Het is nog lang niet af, maar langzaamaan kun je zien dat het prachtig wordt. Hier en daar al prachtig is. Het nieuwe Tivoli Vredenburg, het water dat terug is op de Catharijnensingel, de Rabobrug die twee stukken stad over het station heen verbindt, zelfs Hoog Catharijne wordt mooi. Van een grote bouwklus begrijpen we de omvang, de duur, de rommel op weg naar een prachtig resultaat. Is dat ook zo bij een cultuurverandering?

Lees de blog van Leike van Oss

   
Henk Volberda: Beter een goed businessmodel met lousy techniek dan goede techniek met een lousy model

‘Veel bedrijven zitten in de ontkenningsfase. Ze ontkennen het ontstaan van nieuwe disruptieve businessmodellen. ‘Aan het woord is Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit. Uit onderzoek blijkt volgens Volberda dat één op de drie bedrijven niet erkent dat hun businessmodel aan vernieuwing toe is.

Bekijk de drie factoren die bepalen of je businessmodel aan het verouderen is.

   
Whitepaper: Veranderen doe je zo!

Veranderen, verandermanagement, verandering, veranderproces .. er wordt veel over geschreven en gesproken. Probeer maar eens je weg te vinden in het enorme woud aan hits dat je dan krijgt. We hebben de beste artikelen over verandermanagement gebundeld in een gratis digitale uitgave.

Download de whitepaper

   
Jaap Boonstra is gefascineerd door veranderen

Veel veranderprocessen in organisaties vinden hun weg, soms gaat het minder goed. Mijn passie is om kennis en ervaring over te dragen over het veranderen van organisaties zodat anderen succesvol zijn in het realiseren van de veranderingen die zij voor ogen hebben. Een gesprek over veranderen, technologie, onderwijs en het schrijven van een boek. Maar bovenal over fascinaties.

Lees het interview met Jaap Boonstra

   
Jitske Kramer: Veranderen zonder magie is kansloos

“Binnen een tribe geven sjamanen betekenis aan verandering en binnen organisaties doen we hetzelfde”, zegt antropoloog Jitske Kramer, “Alleen noemen we het geen sjamaan, maar interimmer of consultant.”

Lees over verandering, sjamanen, tribes en magische koffertjes

   
Jaap Boonstra: 5 perspectieven op verandermanagement

Veel leiders en managers ervaren een toenemende complexiteit in het positioneren en functioneren van hun organisatie. Verander-adviseurs Hans Vermaak en Jaap Boonstra bieden vijf perspectieven die helpen bij betekenis geven aan deze complexiteit.

Bekijk de vijf perspectieven

   
Henk Volberda: Duale businessmodellen: 1 + 1 = 3

Het bestaan van verschillende businessmodellen in een bedrijf kan voor conflicten zorgen. Hoe hebben bedrijven als Netflix en Amazon zo’n succesvol portfolio van businessmodellen ontwikkeld? Combineren ze het ontwikkelen van het nieuwe businessmodel met het uitmelken van het bestaande businessmodel, of stoten ze dat laatste af?

Lees meer over duale businessmodellen

   
Hans Vermaak: Veranderen met anderen begint bij het vraagstuk

Verandering begint bij het vraagstuk. Dat moet centraal staan, zegt veranderkundige en auteur Hans Vermaak. Het gaat om iets dat je merkbaar wil realiseren richting een buitenwereld. En dat moet worden opgepakt door direct betrokkenen zelf.

Lees hoe je de goede vraagstukken oppakt

   
Gabriël Anthonio: Leiderschap in verandering

Publiek leiderschap en de klassieke organisatievorm zijn aan het veranderen en bezig met een heroriëntatie. Deze oriëntatie richt zich onder andere op een nieuwe balans tussen de klassieke (verticale) piramidestructuur en alternatieve (horizontale) organisatievormen. Er wordt hierbij ook gezocht naar een nieuwe balans tussen formele managementrollen en meer informeel leiderschap.

Leer meer over de veranderende vorm van leiderschap

   
Jitske Kramer: Tribes en verandering - een spoedcursus antroplogie

Bewegingen hoeven niet gecreëerd te worden. Ze zijn er al. Altijd. In elke groep. In elke cultuur. Overal ter wereld. Dus ook in jouw organisatie. Danielle Braun en Jitske Kramer geven een spoedcursus antropologie.

Lees meer over tribes en verandering

   
Verandermanagement als ambacht

Verandermanagement, veranderen, verandering, veranderproces … het zijn zoektermen die je op internet gebruikt als je meer wilt weten over organisatieverandering. Maar probeer vervolgens je weg maar eens te vinden in het enorme woud aan resultaten dat je dan krijgt. Dat is bijna niet te doen. Verandermanagement is een ambacht.

Lees het artikel van Jaap van 't Hek en Leike van Oss

   
Veranderkunde: van semi-wetenschap naar integrale aanpak

Veranderkunde is de semiwetenschap van het veranderen. Daarmee ben je er natuurlijk niet. Die kennis over veranderen moet toegepast worden.

Lees meer over veranderkunde

   
10 gouden regels voor succesvol veranderen

Verandermanagement is niet meer weg te denken uit onze organisaties. Toch gaat het nog maar in de helft van de gevallen goed. Met deze tien principes kunnen organisaties wél duurzame verandering tot stand brengen.

Bekijk de 10 regels voor succesvol veranderen

   
 
 

 


Lees nog meer artikelen over veranderkunde

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.